Pallontallaajat.net
Valikko
Arkistot
Social Icons
Tulossa!

Tallinna 4/2017
Pariisi ja Luxemburg 5/2017
Tallinna 6/2017
Bukarest 10/2017

Aikamatkat

Aikamatkat: Krakova ja Auschwitz maaliskuu 2011

on 04/03/2015

Matkasin Gdanskista Krakovaan junalla. Kyyti oli halpa (menopaluu alle 30€), mutta hidas. Ymmärsin, että Puolassa junia on vähän liikaa raiteiden määrään nähden, ja sen takia junat seistä töröttää millon missäkin odottamassa vastaantulevaa junaa. Matkaan meni vajaa 10h, joka ois ollu ihan tuskaa ilman omia eväitä ja vessatupakointia. Kysyin matkan alussa konnarilta, että ehtiikö joillain pysäkeillä käydä ulkona körsällä, kun juna kerran on savuton. Konnarin vastaus kyllä hieman yllätti: “en tiiä, polta vessassa niinkun kaikki muutkin!”. Okka, tämä selvä 😀 Kahvimamman kärryssä ei ollut sandwichejä tai oikein mitään muutakaan myynnissä, mutta tuoremehua tarjoiltiin ilmatteeks.

IMG_6584

Krakovassa yövyin Martan luona couchsurfingin kautta. Muikkeli oli kolmatta vuotta “talon vahtina” reissaavalle kaverilleen, ja millasessa kämpässä! Mielettömän hieno koko kerroksen kokoinen kattohuoneisto ihan kaupungin ytimessä. Kyllähän tuolla koisi ja hengaili 🙂 Marta oli muutenki ihan mainio tyyppi, jolle vein tuliaiseksi Pikku Prinssi-kirjan suomi-painoksen, kun kuulin että hän niitä kerää eri maista. ja toki Fazerin sinistä 🙂

193173_10150113687477928_1021463_o

Krakovan keskusaukio ja Marian kirkko. Näköjään kaikki muut Krakovan kuvat meni läppärivainaan mukana hautaan.

IMG_6587

Auschwitzin kierrokseen kuului bussikuljetukset ja opastettu kierros Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleireillä.

IMG_6590

Mulla tuli kylmät väreet jo tuosta “työ vapauttaa” -kyltistä

IMG_6585 IMG_6591 IMG_6599 IMG_6605 IMG_6609 IMG_6612 Yllä olevissa kuvissa osa niistä rilleistä, kengistä ja matkalaukuista, mitä vangit ei enää leirille kuolemaan saavuttuaan tarvinnut.IMG_6617 IMG_6618 IMG_6597 IMG_6604Birkenaun kuvat on näköjään myöskin kadonnut, harmi koska muistelen niiden olleen hyviä kuvia. Jotenkin tuo synkkä keli ja hiljaisuus oikein maksimoi sen hyytävän karmeuden, mitä nuo leirit on joitain vuosikymmeniä sitten ollu. Voi vaan loputtomasti ihmetellä miten helvetin julma ihminen voi olla. Keskitysleirikierros on koskettava ja ahistava kokemus, mutta suosittelen ehdottomasti nipistämään reissukalenteriin sen yhen iltapäivän, mikä kierrokseen menee. Opin siinä muutamassa tunnissa enemmän holokaustista ja natsien järjestelmällisestä kauheudesta, kuin 15 vuoden aikana koulun penkillä yhteensä.

Lisään tähän loppuun vielä netistä muutaman kuvan Birkenausta (kuvat täältä, täältä ja täältä).

Auschwitz_Birkenau_Barracks_May_2007

Näissä lautahökkeleissä vangit asusti, ja näihin monet heistä myös kuoli. Taustalla näkyvät torsot on poltettujen parakkien savupiippuja. Siinä vaiheessa kun natsit sai kuulla, että liittoutuneet on saanu tietää leiristä ja ovat tulossa, lyötiin parakit surutta tuleen asukkaineen päivineen ja lähettiin karkuun.

auschwitz-birkenau-main-gate-tracks-2

Rautatie, jota pitkin vangit kuletettiin Birkenauhun.

BirkenauBarracks-1024x768

Parakin sisus.

Eipä tästä enää muuta osaa sanoa, aika tyhjä olo tuli taas kun leiriä muisteli…

 

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
4 kommenttia
 1. Vastaa

  Nallekarkki

  04/03/2015

  Todella vaikuttava paikka, itse tuli tuolla käytyä 1,5 vuotta sitten. Opas oli mieletttömän hyvä ja uutta tietoa tuli valtavasti. Vaikka miten aiheesta on koulussakin luettu niin vasta paikan päällä koko kauheus paljastuu. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

  • Vastaa

   Anni

   04/03/2015

   Oon ihan samaa mieltä, opas oli loistava ja sitä tietoa tosiaan tuli! Ei tuommosta paikkaa oikein osaa kuvitella ennen kuin itte näkee :/

 2. Vastaa

  Linda

  06/03/2015

  Auschwitz on ollut mun “pakko käydä” -listalla jo pitkään. Ihminen voi olla ihan mielettömän julma, ja mua kiinnostaa hirmuisesti käydä kiertelemässä noissa kuvien paikoissa, niin kamalalta kun kierros varmasti tulee tuntumaan. Kuvista jo huomaa surumielisen tunnelman, joten millainen tunnelma onkaan paikan päällä. Mä oon lukenut paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta (kiinnostava vaikkakin hirveä aihe), mutta keskitysleirikierros opettais varmasti mullekin paljon.

  • Vastaa

   Anni

   06/03/2015

   Jep, rankka kokemus se on, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen!

JÄTÄ KOMMENTTI