Pallontallaajat.net
Valikko
Arkistot
Social Icons
Tulossa!

Tallinna 4/2017
Pariisi ja Luxemburg 5/2017
Tallinna 6/2017
Bukarest 10/2017

Uncategorized

Sinustako omatoimimatkaaja?

on 30/10/2015

Tökkiikö matkatoimistojen tarjoamat valmismatkat ja niiden hinnat? Haluaisitko itse räätälöidä oman näköisesi reissun, ja vieläpä säästää hurjasti rahaa? No ei muuta kun lusikka kauniiseen käteen ja ala itse omaksi matkanjärjestäjäksi. Alkuun se voi vähän pelottaa ja epäilyttää, sekä nostattaa miljoonia kysymyksiä mieleen, miten? mistä? milloin? entä jos? Mutta ei huolta, ei se mitään rakettitiedettä voi olla kun minäkin sen rumban opin 🙂

WP_20150122_007

 

Ensiksi kannattaa miettiä mitä reissultaan haluaa ja paljonko rahaa ja aikaa on käytettävissä. Sitten ei muuta kun netti auki ja surffailemaan. Alle listasin asioita, jotka pitää selvittää ja asioita jotka kannattaa selvittää.

Kulkuväline. Yleensähän tämä tarkoittaa lentoja, mutta jos matkaan ei kuulu lentämistä, niin sitten muut kulkuvälineet. Lentoja voi etsiä ja ostaa miljoonalta eri sivustolta, itse ruukaan käyttää lentoyhtiön omia sivuja tai luotettavia nettimatkatoimistoja, kuten Ebookers, Supersaver jne. Googlettamalla pääsee hyvin alkuun!

WP_20140924_012

Kaikkein parhaita lentosivustoja on mun mielestä semmoiset, joissa on hintakalenteri ja näkee helposti minä päivänä on edullisinta lentää. Lentoja etsiessä kannattaa huomioida lento-ajat, mahdolliset koneen vaihdot, lipputyyppi ja lukea myös pikkupräntit, ja vertailla näistä se itselle sopivin vaihtoehto. Lisäksi kannattaa miettiä tarviiko välttämättä ruumaan menevää matkalaukkua, vai pärjäisikö käsimatkatavaralla, halpalennoissa laukku nimittäin usein maksaa extraa. Valmismatkoista poiketen itse varatut lennot tulee maksaa varaushetkellä, eikä muutoksia tai peruutuksia välttämättä sallita. Hinnat myöskin vaihtelee paljon, joten kun mieleiset lennot löytää niin kannattaa tarrata kiinni heti eikä huomenna. Joillakin sivustoilla luottokorttimaksaminen tai Visa electronilla maksaminen kustantaa extraa, toisilla taas ei.

Itse tykkään kattoa vähän kohteen majoitustarjontaa ja hintatasoa ennen lentojen lukkoon lyömistä, eli seuraava askel matkan varaamisessa on:

Majoitus. Hotels.com ja Booking.com on ne saitit mitä tykkään käyttää eniten. Bookingia silloin jos hintataso pakottaa mut hostelliin, ja hotels.comia silloin kun hotellimajoitus on taloudellisesti mahdollista. Halvimmat tarjoukset voivat vaatia maksun heti varauksen teon yhteydessä, mutta useimmin maksu tapahtuu hotellissa paikan päällä, joko kortilla tai kahisevalla. Näissä on usein myös ilmainen peruutus, jos suunnitelmat muuttuu tai löytyy parempia tarjouksia voi varauksen perua sen kummempia selittelemättä. Eri vaihtoehtoja vertaillessa kannattaa miettiä sijaintia, huoneen varustelua, hintaa, ja hotellin palveluja. Jos hotelli on susihalpa, mutta sinne joutuu menemään viidellä eri kulkuneuvolla, niin saattaa se alkaa paikan päällä vituttamaan, eikä säästetty kakskymppinen silloin paljoa lämmitä. Myöskin aamupalan hinta tai saatavuus kannattaa selvittää.

IMG_5846

Liikkuminen. Lentokenttien nettisivuilta löytyy yleensä ohjeet miten liikkua kentältä keskustaan ja takaisin kentälle. Vaihtoehtoja on yleensä juna, bussi, shuttlebussi, ja taksi. Näistä juna ja bussi on tottakai halvimmat ja usein myös hitaimmat, sekä majapaikkaan pääseminen voi vaatia aika paljonkin saikkaamista ja kulkuvälineitten vaihtoa ja suunnistamista. Toisinaan taas ei. Omia reissuja varten tykkään kattoa majoituksen silleen, että siinä olisi edes joku metroasema lähellä, jolloin kulkeminen olisi suht vaivatonta. Joillain kentillä toimii shuttlebussikuljetus, joka on vähän julkista liikennettä kalliimpi, mutta myöskin vie sut suoraan majapaikkaan tai ainakin johonkin järkevään paikkaan, josta jatkaa matkaa. Viimeisenä tottakai taksi, vaivattomin, nopein ja kallein. Usein tulee sorruttua mittariin, jos saapuu kohteeseen myöhällä tai muuten vaan väsyneenä.

Spartathlon 2014 092

Nyt kun nämä on kunnossa, niin matka on pääpiirteissään toteutusta vaille valmis! Mutta… jotta matkasta saisi enemmän irti ja se olisi vaivattomampaa, suosittelen tutkailemaan vielä seuraavia asioita vähän etukäteen:

  • Nähtävyydet ja aktiviteetit, sekä niiden hinnat, karttoja saa usein hotellin respasta
  • Ostokset ja syöminen
  • Kartat ja julkinen liikenne, kertaliput vs. matkakortit
  • Sääennusteet ja pakkaaminen sen mukaan

WP_20140925_001

Ohhoh, tulipa tästä pitkä lista. Oikeesti se ei ole todellakaan niin monimutkaista ja haastavaa, kuin voisi tämän perusteella luulla. Tekemällä oppii ja kokemus opettaa mikä on itselle se paras tapa matkaa lähteä kokoamaan. Kysymyksiä ja kommentteja saa nakella, vastaan niihin oikein mielelläni 🙂

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT

JÄTÄ KOMMENTTI